Téma zdravé výživy se nám opakovaně prolíná předměty rodinná výchova, biologie i výchova ke zdraví. My jsem se rozhodli vzít si na paškál naše svačinky a kouknout podrobněji pod jejich obal, co se v něm skrývá. Většina z nás tušila, že svačina připravená maminkou je zdravější, ale že nás výpočty obsahu cukrů přepočítané na kostky cukru tak překvapí, to čekal jen málokdo z nás. Celý projekt trval asi 14 dní a odstartoval průzkumem svačinek většiny tříd na naší škole. Pak už jsme jen vybrali 12 nejčastěji se opakujících kupovaných výrobků a přepočítali jejich obsah cukru na kostky rafinovaného cukru. Pro srovnání jsme přidali i jablíčko a banán, jsou také sladké, ale cukru je v nich mnohem méně a je zdravější, než ten rafinovaný. Jsou plné prospěšné vlákniny a vitaminů. Na výsledek se můžete podívat ve fotogalerii. Celé naše dílko časem vyvěsíme na škole.
Mgr. Iveta Holečková