Aktuální příspěvky ze školy

8. D a 7. C společně na cestě tmou

Ve středu 15.6 jsme se vydali do Prahy na Neviditelnou výstavu prozkoumat svět nevidomých.  V letošním školním roce jsme my, osmáci poznávali své tělo a způsob fungování jednotlivých orgánů a smyslů v hodinách přírodopisu – biologie. Žádné přečtené informace nebo výukové filmy a programy nám však  nepřiblíží život bez zraku lépe než reálné setkání s tímto světem. Prožili jsme tři čtvrtě hodiny v úplné tmě. Kromě nevidomého nebo částečně nevidomého průvodce a několika spolužáků, kteří byli rozděleni do skupinek, jsme se museli spoléhat na své zbývající smysly – sluch, čich a hmat. Po temné  prohlídce několika místnostmi reálného bytu jsme měli možnost zaplatit na neviditelném baru neviditelné pití mincemi, jejichž hodnotu jsme se pokoušeli rozpoznat jen hmatem. Později jsme již „na vlastní oči“ viděli ukázku  pomůcek pro nevidomé, jejich knihy, lupy, bílé hole a společenské hry, které jsme si zkusili i zahrát.

Prožili jsme příjemný čas v prostorách, na které jistě jen tak nezapomeneme. Věříme, že nám nahlédnutí do života nevidomých alespoň trochu ukázalo možnosti, jak jim porozumět a pomoci. Hlavně jsme se ale utvrdili v tom, že mít svůj zrak v pořádku je nevýslovné štěstí a dar, který nelze penězi vyčíslit……

L. Jarešová a K. Kohoutová

Štítky
Autor:

Základní škola Čelákovice, Kostelní 457, příspěvková organizace. Škola s I. i II. stupněm, školní družinou a školní jídelnou. Vztahy mezi  vyučujícími, vyučujícími a žáky a vyučujícími a rodiči zaujímají v našem  vedle dosažení základů vzdělávání velmi významnou úlohu.

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..