Třída 8.C navštívila ČZU v Praze a její unikátní technologické centrum zaměřené na vzdělávání v oblasti potravinářství a jeho popularizaci pro širokou odbornou i laickou veřejnost. Jedná se o Výukové centrum zpracování zemědělských produktů. Centrum se skládá z šesti potravinářských provozů, které umožňují prozkoumání různých technologií zpracování. Tyto provozy se zaměřují na zpracování masa, mléčných výrobků, pekárenskou a cukrářskou výrobu, zpracování ovoce a zeleniny, výrobu piva a lisování olejů. Během exkurze žáci měli možnost nahlédnout do každého z těchto provozů a seznámit se s jejich technologiemi a postupy. Na závěr exkurze jsme navštívili řemeslnou prodejnu, kde jsme si zakoupili a ochutnali místní výrobky. Tato návštěva byla příležitostí pro žáky propojit své znalosti z fyziky a chemie s reálným využitím a věříme, že byla pro naše žáky motivací k dalšímu studiu na středních i vysokých školách s podobným zaměřením.
Kristýna Burdilová, František Šturma