Naše působení na základní škole se chýlí ke konci a my teď tedy soustavně přemýšlíme o tom, na jakou školu si podat přihlášku a hlavně, co bychom jednou chtěli dělat, co by nás bavilo a k čemu máme předpoklady. Přípravě se věnujeme nejen v hodinách češtiny a matematiky, ale i v hodinách výchovy k občanství, ve kterých zkoumáme naši osobnost, záliby, schopnosti a dovednosti. Také se seznamujeme s trhem práce, různými profesemi a možnostmi středoškolského a vysokoškolského studia, které jsou pro dané profese potřebné.
Dnes jsme navštívili Potravinářský pavilon České zemědělské univerzity v Praze, který slouží jako výukové centrum Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. Studenti bakalářských i magisterských oborů si zde prakticky osvojují teoreticky nabité znalosti v oboru zpracování obilovin, mléka, masa, olejů, ovoce, zeleniny, bylin a chmele. Výrobní proces si zde zkoušejí od surovin (včetně jejich pěstování a chovu) až po konečný výrobek a jeho uvedení do prodeje. Na výrobcích, které je možné zakoupit ve zdejší podnikové prodejně, jsme si moc pochutnali a spoustu z nich si i odvezli domů.
Uvažujete i vy o studiu potravinářského oboru? Baví vás chemie, obchod, zpracování a prodej potravin, výzkum a vývoj zemědělských plodin, nutriční poradenství?
Pak koukněte na jejich webové stránky. Třeba vás jejich obory zaujmou a jednou se tam potkáme i s vámi.
https://potravinarskypavilon.cz/
Za 9.C Zuzana Libánská a Kateřina Kohoutová